Se întâmplă la pompă, iar șoferii români sunt îngenuncheați: nu se aștepta nimeni la acest dezastru

de: Mădălina Bahrim
04 03. 2022

Statele Unite ale Americii (SUA), împreună cu statele occidentale, au lansat în ultimele zile o serie de sancțiuni la adresa Rusiei, după ce Kremlinul a decis să invadeze Ucraina. Deși măsurile sunt menite să pedepsească economia Rusiei, ele își fac simțite efectele pe piețele financiare globale, care sunt strâns legate între ele. Așa se face că asistăm în prezent la o scumpire accelerată a combustibilului în România, spre disperarea șoferilor care au ajuns să scoată bani grei din buzunar, pentru a-și alimenta mașinile cu benzină sau motorină.

Barilul de petrol Brent, de referinţă pentru piaţa europeană, ar atinge un preţ de 130 de dolari până în luna aprilie, sunt de părere analiștii de la Oxford Institute for Energy Studies.

Deja, joi, barilul de petrol a ajuns la valori record, acesta fiind tranzacționat și cu 120 de dolari.

Din nefericire, aceste evoluții fulgerătoare de preț pe piața internațională a țițeiului se reflectă în prețul de la pompă.

Cât de mult s-au scumpit benzina și motorina

Șoferii români își strigă nemulțumirea pentru creșterile de preț la combustibil, în condițiile în care , cea mai scumpă benzină a ajuns la 8,07 de lei litrul. Înainte de izbucnirea conflictului militar la graniță, aceeași benzină costa 7,90 de lei pe litru. Același nivel de scumpiri îl regăsim și la motorină, din păcate.

“Conductele care vin din Rusia pe teritoriul Ucrainei sunt funcționale, dar teama pieței că s-ar putea întâmpla ceva, că războiul al putea să mai dureze, că nu sunt capacități de depozitare suficiente toate astea puse la pachet avem această imagine pe care o vedem la pompă. Cotațiile de viitor arată ceva mai calme, dar nu substanțial, deci mă aștept să rămânem la aceste preturi foarte mari și să învățam să fim mai economi”, explică analistul economic Adrian Mitroi.

Previziunile analiștilor, pentru perioada următoare, nu sunt menite să îi liniștească pe șoferi. Conform Oxford Institute for Energy Studies, preţul petrolului va rămâne între 120 şi 130 de dolari chiar şi în al treilea trimestru, iar media pentru acest an ar fi de 116 dolari pe baril.